top of page

Τεχνολογία Ακουστικών Βαρηκοΐας

Η τεχνολογία ακουστικών βαρηκοΐας εξελίσσεται συνεχώς. Νέα χαρακτηριστικά, επιλογές και εξελίξεις στον σχεδιασμό των ακουστικών βαρηκοΐας παρουσιάζονται σχεδόν ετησίως. Σήμερα, υπάρχουν τρεις γενικές κατηγορίες τεχνολογίας ακουστικών βαρηκοΐας:

 

(1) Αναλογικά

(2) Ψηφιακά προγραμματιζόμενα

(3) Ψηφιακά

 

Τα πρώτα ακουστικά βαρηκοΐας αξιοποιούσαν αναλογική τεχνολογία. Ένα συνδυασμός αναλογικής και ψηφιακής τεχνολογίας παρουσιάστηκαν την δεκαετία του 1980. Αυτά αναφέρονται, συνήθως, ως ψηφιακά προγραμματιζόμενα ακουστικά βαρηκοΐας. Σήμερα, τα ψηφιακά ακουστικά βαρηκοΐας είναι η πιο πρόσφατη και πιο συνηθισμένη κατηγορία τεχνολογίας ακουστικών βαρηκοΐας. Τα αναλογικά ακουστικά βαρηκοΐας είναι, σχεδόν πάντα, πιο απλά και λιγότερο ακριβά για τον καταναλωτή. Το ακουστικό σήμα εντοπίζονται από ένα μικρόφωνο, μετατρέπεται σε ένα ηλεκτρικό σήμα και ενισχύεται κατά ένα συγκεκριμένο ή αναλογικό μέγεθος. Έπειτα, το ενισχυμένο ηλεκτρικό σήμα μετατρέπεται πάλι σε ήχο, στον δέκτη και μεταφέρεται στο αυτί του ατόμου.

Τα ψηφιακά προγραμματιζόμενα ακουστικά βαρηκοΐας βασίζονται σε παραδοσιακά, αναλογικά κυκλώματα ενίσχυσης για την επεξεργασία του ήχου. Ωστόσο, διαφορετικές, αναλογικές στρατηγικές επεξεργασίας μπορούν να κατασκευαστούν μέσα σε ένα μόνο ακουστικό βαρηκοΐας και να αποθηκευτούν σε ξεχωριστές ψηφιακές μνήμες. Το άτομο, που φορά το ακουστικό βαρηκοΐας, μπορεί, γρήγορα, να επιλέξει μεταξύ των αποθηκευμένων προγραμμάτων για το σύστημα επεξεργασίας ήχου, το οποίο ταιριάζει καλύτερα στο περιβάλλον ακρόασης, όπως ένα ήσυχο ή ένα θορυβώδες πλαίσιο.Τα ψηφιακά προγραμματιζόμενα ακουστικά βαρηκοΐας παραμένουν μια επιλογή ενός λογικά ευέλικτου, μέτριας τιμής και αποτελεσματικού ακουστικού βαρηκοΐας για πολλούς ανθρώπους.

Τα ψηφιακά ακουστικά βαρηκοΐας παρουσιάστηκαν, για πρώτη φορά, στην αγορά την δεκαετία του 1990 και μπορούν να εφαρμοστούν με ακρίβεια σε άτομα με βαρηκοΐα σχεδόν κάθε τύπου, βαθμού και διάταξης, για να βελτιώσουν την επίδοση στην επικοινωνία σε μία ποικιλία πλαισίων και περιβαλλόντων ακρόασης. Ενσωματώνουν την ψηφιακή τεχνολογία και την δυνατότητα για ψηφιακή επεξεργασία σήματος, Ο εισερχόμενος ήχος μετατρέπεται, αμέσως, σε ένα ψηφιακό σήμα, πριν συμβεί η ενίσχυση.

Η λίστα των σύγχρονων χαρακτηριστικών και των πιθανών, μελλοντικών επιλογών για ψηφιακά ακουστικά βαρηκοΐας είναι σχεδόν ατελείωτη. Το μέγεθος της ενίσχυσης σε ένα ψηφιακό ακουστικό βαρηκοΐας ελέγχεται, ανάλογα με τη στάθμη του ήχου, που εισέρχεται στο ακουστικό βαρηκοΐας. Για παράδειγμα, η ενίσχυση είναι μεγαλύτερη για πολύ απαλούς ήχους, για να διασφαλιστεί, ότι είναι ακουστοί, ενώ οι δυνατοί ήχοι ενισχύονται λιγότερο ή καθόλου (Συμπίεση). Αντίθετα, στα αναλογικά ακουστικά ο βαθμός της ενίσχυσης δεν αλλάζει, ανάλογα με την στάθμη έντασης του εισερχόμενου ήχου. Καθώς η στάθμη του ήχου στο περιβάλλον αυξάνεται ή μειώνεται, το μέγεθος του ήχου, που ακούει ο ασθενής, επίσης, αυξάνεται και μειώνεται αντίστοιχα (Γραμμική ενίσχυση). Με άλλα λόγια, οι απαλοί ήχοι και οι δυνατοί ήχοι ενισχύονται κατά το ίδιο μέγεθος. Η γραμμική ή συνεχής ενίσχυση όλων των ήχων δημιουργεί προβλήματα για ορισμένους ασθενείς, σε συγκεκριμένες συνθήκες ακρόασης. Ο χρήστης αναλογικού ακουστικού βαρηκοΐας, συχνά, παρατηρεί ότι οι χαμηλοί περιβαλλοντικοί ήχοι σε θορυβώδη περιβάλλοντα είναι δυνατότεροι και πιο ενοχλητικοί. Στο άλλο άκρο, οι ξαφνικοί υψηλής-έντασης ήχοι στο περιβάλλον, οι οποίοι ενισχύονται με γραμμική τεχνολογία, είναι, συχνά, ενοχλητικά δυνατοί. Ωστόσο, η ποιότητα του ήχου, που ενισχύεται από τα αναλογικά ακουστικά βαρηκοΐας, ισούται, ορισμένες φορές, ή είναι καλύτερη από τον ψηφιακά ενισχυόμενο ήχο. Οι χρήστες των αναλογικών ακουστικών βαρηκοΐας περιγράφουν τον ήχο ως πιο φυσικό και λιγότερο παραμορφωμένο (σε ήσυχο περιβάλλον).

Άλλες στρατηγικές ενίσχυσης είναι, επίσης, διαθέσιμες με τα ψηφιακά ακουστικά βαρηκοΐας. Για παράδειγμα, το μέγεθος της ενίσχυσης μπορεί να ελεγχθεί, με ακρίβεια, για διαφορετικές περιοχές, ζώνες ή κανάλια συχνοτήτων. Η διακύμανση του μεγέθους της ενίσχυσης για διαφορετικές συχνότητες είναι, για παράδειγμα, αρκετά χρήσιμη για ένα άτομο με φυσιολογική ακοή στην περιοχή χαμηλών συχνοτήτων, η οποία σταδιακά επιδεινώνεται για τους ήχους υψηλότερων συχνοτήτων. Επίσης, ορισμένες ψηφιακές επιλογές περιλαμβάνουν αλγορίθμους επεξεργασίας σήματος, για μείωση της αρνητικής επίδρασης του σταθερού περιβαλλοντικού θορύβου, έλεγχο προβλημάτων με ανατροφοδότηση, ακόμα και για την ψηφιακή ενίσχυση ομιλητικών σημάτων, έναντι του ομιλητικού θορύβου. Ακόμη, οι χρήστες σύγχρονων ακουστικών βαρηκοΐας μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη της ασύρματης τεχνολογίας Bluetooth με τη βοήθεια ειδικών βοηθητικών συσκευών. Αυτές οι συσκευές διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ ενός ακουστικού βαρηκοΐας και μιας ασύρματης συσκευής, όπως ένα κινητό ή ένα ασύρματο τηλέφωνο.

bottom of page