top of page

Εμβοές

Τι είναι οι Εμβοές

Οι εμβοές είναι ήχοι τους οποίους αντιλαμβάνεται ένα άτομο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε εξωτερικού ηχητικού ερεθίσματος. Η αντίληψη των εμβοών είναι πιο έντονη σε ήσυχο περιβάλλον. Διάφοροι τύποι ήχων ακούγονται συνήθως ως εμβοές. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους ήχους εμβοών που περιγράφουν οι ασθενείς είναι π.χ. κουδούνισμα, βουητό, θρόισμα φύλλων, στατικός θόρυβος, τονικός ήχος υψηλής συχνότητας  κ.α.. Οι εμβοές μπορεί να είναι συνεχείς ή διακοπτόμενες, να αποτελούνται από έναν ή περισσότερους ήχους, να είναι χαμηλής ή υψηλής συχνότητας, να αλλάζουν από έναν ήχο σε άλλον ή σε συχνότητα και να είναι διαφορετικής έντασης (ήπιες ή σοβαρές). Έπίσης, ένα άτομο μπορεί να αντιλαμβάνεται τις εμβοές στο δεξί αυτί, στο αριστερό αυτί ή και στα δύο αυτιά.

Οι εμβοές δεν είναι μία πάθηση από μόνες τους, αλλά το σύμπτωμα μιας πάθησης ή διαταραχής. Οι εμβοές μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα προβλημάτων υγείας (όπως υψηλή αρτηριακή πίεση), που δεν σχετίζονται, άμεσα, με βαρηκοΐα. Οι εμβοές είναι πιο συχνά ένα σύμπτωμα παθήσεων ή διαταραχών, που αφορούν το εσωτερικό αυτί, όπως είναι η νόσος Ménière, το ακουστικό νευρίνωμα, τα τραύματα κρανίου και αυχένα. Οι εμβοές μπορεί, επίσης, να παρουσιαστούν, όταν ένας ασθενής λαμβάνει συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές, συμπεριλαμβανομένων ωτοτοξικών φαρμάκων, τα οποία μπορεί να επηρεάζουν την κοχλιακή λειτουργικότητα. Οι δύο πιο συχνές αιτιολογίες για τις εμβοές σε ασθενείς, που συναντάμε σε μία ακοολογική κλινική, είναι η βαρηκοΐα προκαλούμενη από έκθεση σε θόρυβο και η ηλικιακά-σχετιζόμενη βαρηκοΐα (πρεσβυακουσία).

Σήμερα, η εντατική εργαστηριακή και κλινική έρευνα έχουν οδηγήσει σε βελτιωμένη κατανόηση των μηχανισμών των εμβοών, δηλαδή, των ανατομικών και φυσιολογικών διεργασιών, που υπόκεινται της αντίληψης του ενοχλητικού ήχου. Η προέλευση των εμβοών, αν και αποδίδεται σχεδόν πάντα στον κοχλία, εντούτοις πρόσφατες μελέτες ενοχοποιούν και το κεντρικό ακουστικό σύστημα. Συνήθως, η δυσλειτουργία των κοχλιακών τριχωτών κυττάρων διαταράσσει την διέγερση του ακουστικού νεύρου και των κεντρικών ακουστικών νευρικών οδών.

Εμβοές

Για ορισμένους ανθρώπους οι εμβοές είναι μια μικρή ενόχληση, η οποία είναι ενοχλητική μόνο σε ήσυχες καταστάσεις, όπως όταν προσπαθούν να κοιμηθούν. Για έναν σημαντικό αριθμό ατόμων, ωστόσο, οι εμβοές είναι εξουθενωτικές, έχουν μια μεγάλη επίπτωση στην ποιότητα ζωής και παρεμποδίζουν τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως την εργασία, τις κοινωνικές επαφές, ακόμα και τον ύπνο. Οι εξουθενωτικές εμβοές, συχνά, οδηγούν σε εκνευρισμό, κατάθλιψη και απελπισία. Η επαγγελματική παρέμβαση είναι βασική για ασθενείς με εξουθενωτικές εμβοές. Οι ωτορινολαρυγγολόγοι και οι ακοολόγοι παρέχουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, παρέμβαση με στήριξη από άλλους επαγγελματίες υγείας, όπως ψυχολόγους και ψυχιάτρους.Ένας από τους πρώτους στόχους είναι ο προσδιορισμός του εάν ο ασθενής έχει μία πάθηση, η οποία περιλαμβάνει τις εμβοές ως σύμπτωμα. Ευτυχώς, πάνω από το 80% των ασθενών με εμβοές δεν έχουν ενδείξεις πάθησης ή παθολογίας σε μία ιατρική εξέταση.

Η συστοιχία διαγνωστικών δοκιμασιών για την αξιολόγηση ασθενών με ενοχλητικές εμβοές είναι παρόμοια με τη συστοιχία δοκιμασιών, που χρησιμοποιείται για την εξέταση της ακοής άλλων ασθενών.Η συστοιχία δοκιμασιών περιλαμβάνει επίσης, μία εκτίμηση του ύψους και της ηχηρότητας των εμβοών του ασθενή. Τέλος, η εξέταση περιλαμβάνει μία εκτίμηση του μεγέθους του θορύβου ευρείας ζώνης που απαιτείται για να καλυφθούν οι εμβοές του ασθενή, υπό διαφορετικές συνθήκες. Η ευαισθησία ή η δυσανεξία σε δυνατούς ήχους είναι αρκετά συνηθισμένη σε ασθενείς με ενοχλητικές εμβοές.

 

Αντιμετώπιση των Εμβοών

Η αντιμετώπιση των εμβοών βασίζεται στο ιστορικό του ασθενή και στα αποτελέσματα της διαγνωστικής αξιολόγησης της ακουστικής λειτουργίας. Η αντιμετώπιση, συνήθως, ξεκινά αμέσως μετά την διαγνωστική εξέταση με μία συνεδρία συμβουλευτικής, που περιλαμβάνει τον ασθενή και συχνά, ένα ή περισσότερα μέλη της οικογένειας. Η συμβουλευτική είναι ένα βασικό στοιχείο σε οποιαδήποτε στρατηγική για την αντιμετώπιση ασθενών με ενοχλητικές εμβοές. Οι ασθενείς, συχνά, έχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις εμβοές, που συμβάλλουν στο υπερβολικό άγχος και στο φόβο. Είναι φυσιολογικό για οποιονδήποτε ασθενή με ένα μυστήριο σύμπτωμα, να βιώνει άγχος και φόβο, μέχρι μία κατάλληλη διαγνωστική αξιολόγηση να προσφέρει μια ερμηνεία για το σύμπτωμα. Η επιτυχής αντιμετώπιση των ενοχλητικών εμβοών βασίζεται, σε μεγάλο βαθμό, στην ελαχιστοποίηση ή την εξάλειψη του άγχους και του φόβου του ασθενή σχετικά με τις εμβοές.

Σήμερα, δεν υπάρχει καμία γνωστή θεραπεία για τις εμβοές. Ωστόσο, υπάρχει μία ποικιλία επιλογών, οι οποίες παρέχουν ανακούφιση ή ορισμένο έλεγχο επί της αίσθησης των εμβοών. Οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν κάλυψη των εμβοών με ένα ακουστικό σήμα, ηλεκτρική διέγερση, θεραπεία χαλάρωσης και βιοανατροφοδότηση, βελονισμό, συμβουλευτική, φυτικά εκχυλίσματα και βιταμίνες, και άλλες μορφές φαρμακολογικών παρεμβάσεων (οι οποίες περιλαμβάνουν βοηθήματα ύπνου και φάρμακα για μείωση του άγχους). Η έρευνα αναφέρει ότι, ασθενείς με ενοχλητικές εμβοές επωφελούνται από τη συνεχή έκθεση σε απαλό και ευχάριστο περιβαλλοντικό ήχο. Ο εμπλουτισμός του περιβαλλοντικού ήχου μειώνει την αντίληψη των εμβοών από τον ασθενή. Ο χαλαρός περιβαλλοντικός ήχος, που παράγεται από συσκευές ηχοκάλυψης, αναμιγνύεται με τους ήχους των εμβοών. Διάφορες οικονομικές συσκευές ηχοκάλυψης είναι διαθέσιμες στο εμπόριο. Επίσης, ασθενείς με εμβοές και βαρηκοΐα, συχνά, λαμβάνουν σημαντικό όφελος από τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας. Διάφοροι κατασκευαστές ακουστικών βαρηκοΐας προσφέρουν, σήμερα, συσκευές, οι οποίες συνδυάζουν την ενίσχυση για την βαρηκοΐα με την επιλογή ηχητικής θεραπείας για εμβοές. Οι συσκευές συνδυασμού βαρηκοΐας/εμβοών επιτρέπουν σε έναν ακοολόγο, να χειριστεί τις πλευρές της ηχητικής θεραπείας, ούτως ώστε να είναι πιο αποτελεσματική στην ελαχιστοποίηση της αντίληψης των εμβοών, μεγιστοποιώντας, παράλληλα, την ακοή και την επικοινωνία. Οι συσκευές συνδυασμού ακουστικού βαρηκοΐας/εμβοών είναι διαθέσιμες από πολλούς κατασκευαστές.

Επίσης, μία θεραπεία, η οποία τυγχάνει προσοχής τα τελευταία χρόνια, είναι η θεραπεία επανεκπαίδευσης εμβοών, η οποία βασίζεται στην φυσική ικανότητα του εγκεφάλου να ‘‘συνηθίζει’’ σε ένα σήμα και να το φιλτράρει σε ένα υποσυνείδητο επίπεδο, έτσι ώστε να μην φτάνει ποτέ στη συνειδητή επίγνωση. Ακριβώς όπως τα άτομο μπορούν να συνηθίσουν εξωτερικά ακουστικά σήματα, όπως τον θόρυβος ενός κλιματιστικού και τον ήχο του ψυγείου, μπορούν να μάθουν και να αγνοούν τον ήχο των εμβοών τους. Με σταθερή έκθεση σε πληκτικούς και ασήμαντους ήχους, ένας ασθενής, ξεκινά να έχει λιγότερη επίγνωση του ήχου. Όλοι έχουμε μία εμπειρία σταδιακής αγνόησης επαναλαμβανόμενων και ασήμαντων περιβαλλοντικών ήχων, όπως ο θόρυβος ενός κλιματιστικού, οι χτύποι ενός ρολογιού, η κυκλοφοριακή κίνηση, τα τρένα και τα αεροπλάνα. Με το πέρασμα εβδομάδων και μηνών με σταθερή έκθεση σε περιβαλλοντικό ήχο, οι ασθενείς, συχνά, αναφέρουν ότι, έχουν λιγότερη επίγνωση των εμβοών με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο ενοχλητικές.

 

Γενική συμβουλευτική για άτομα, που υποφέρουν από εμβοές:

  • Αποφύγετε έκθεση σε θόρυβο.

  • Μειώστε το στρες.

  • Κοιμηθείτε αρκετά.

  • Περιορίστε την πρόσληψη αλκοόλ, καφεΐνης, καπνού και αλατιού.

  • Διατηρήστε ένα σταθερό υπόβαθρο ήχου.

  • Μείνετε απασχολημένοι με εποικοδομητικές δραστηριότητες, για να αποσπάται η προσοχή σας από τις εμβοές.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.

bottom of page