top of page

Διαταραχές Αντήχησης - Υπερωοφαρυγγική Δυσλειτουργία

Φωνητική Οδός - Αντήχηση

Κατά την διάρκεια της φυσιολογικής παραγωγής ομιλίας, η δόνηση των φωνητικών χορδών στον λάρυγγα παράγει έναν ήχο ο οποίος τροποποιείται, καθώς αντηχεί στις τρεις κοιλότητες της φωνητικής οδού. Οι κοιλότητες αυτές είνια η φαρυγγική, η στοματική και η ρινική κοιλότητα. Η τροποποίηση του λαρυγγικού ήχου είναι μια επιλεκτική ενίσχυση και εξασθένηση συγκεκριμένων συχνοτήτων, καθώς ο ήχος αντηχεί στις παραπάνω κοιλότητες της φωνητικής οδού. Η αντήχηση εξαρτάται από το μέγεθος και το σχήμα αυτών των κοιλοτήτων, καθώς και από την λειτουργία της υπερωοφαρυγγικής βαλβίδας. Ο ήχος από τις φωνητικές χορδές και οι αντηχήσεις του στις κοιλότητες της φωνητικής οδού παρέχουν την ποιότητα και την μοναδικότητα της φωνής κάθε ατόμου. Οτιδήποτε αλλάζει το μήκος ή το σχήμα των αντηχητικών κοιλοτήτων, μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της φωνής. Για παράδειγμα, όταν ο λάρυγγας ανυψώνεται και τα φαρυγγικά τοιχώματα συσπώνται, η φαρυγγική κοιλότητα μικραίνει με αποτέλεσμα την αύξηση του ύψους της αντήχησης. Επίσης, η υπερωοφαρυγγική δυσλειτουργία μπορεί να έχει μια σημαντική επίπτωση στην αντήχηση, την άρθρωση και σε άλλες πλευρές της παραγωγής της ομιλίας.

 

Υπερωοφαρυγγική βαλβίδα

Η υπερωοφαρυγγική βαλβίδα απομονώνει την στοματική από την ρινική κοιλότητα και είναι υπεύθυνη για την κατεύθυνση της ηχητικής ενέργειας από τον φάρυγγα στην στοματική ή ρινική κοιλότητα. Κατά την διάρκεια της ομιλίας, η υπερωοφαρυγγική βαλβίδα κλείνει ώστε να κατευθύνει την ηχητική ενέργεια στη στοματική κοιλότητα για τους στοματικούς ήχους και ανοίγει για να κατευθύνει την ηχητική ενέργεια στη ρινική κοιλότητα για τους ρινικούς ήχους. Στην προφορική νεοελληνική γλώσσα η υπερωοφαρυγγική βαλβίδα πρέπει να είναι την περισσότερη ώρα κλειστή διότι έχουμε μόνο δύο ρινικά φωνήματα. Οτιδήποτε διαταράσσει την φυσιολογική μετάδοση του ήχου στις κοιλότητες της φωνητικής οδού θα προκαλέσει μη φυσιολογική αντήχηση. 

Αιτιολογία Υπερωοφαρυγγικής Δυσλειτουργίας

H υπερωοφαρυγγική δυσλειτουργία μπορεί να οφείλεται σε μια ανατομική ή δομική ανωμαλία (υπερωοφαρυγγική ανεπάρκεια), η οποία αποτρέπει το επαρκές υπερωοφαρυγγικό κλείσιμο. Επίσης μπορεί να οφείλεται σε μια νευροκινητική διαταραχή ή διαταραχή φυσιολογίας (υπερωοφαρυγγική ανικανότητα), η οποία επιφέρει την φτωχή κίνηση των υπερωοφαρυγγικών δομών. Τέλος, η υπερωοφαρυγγική δυσλειτουργία μπορεί να είναι επακόλουθο της λανθασμένης ανάπτυξης των κατάλληλων αρθρωτικών προτύπων (υπερωοφαρυγγική λανθασμένη μάθηση). Η υπερωοφαρυγγική ανεπάρκεια είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος υπερωοφαρυγγικής δυσλειτουργίας, και περιλαμβάνει ένα κοντό υπερώιο ιστίο, το οποίο είναι σύνηθες σε παιδιά με ιστορικό υπερωϊοσχιστίας, έπειτα από αποκατάσταση της υπερώας. Η θεραπεία είναι διαφορετική για κάθε μια από τις παραπάνω κατηγοριές υπερωοφαρυγγικής δυσλειτουργίας.

 

Τύποι Διαταραχών Αντήχησης

Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαταραχών αντήχησης, λόγω αιτιών, όπως υπερωοφαρυγγική δυσλειτουργία, στοματορινικό συρίγγιο ή παρεμπόδιση στην φωνητική οδό. Η υπερρινικότητα είναι μια διαταραχή αντήχησης, η οποία παρουσιάζεται, όταν υπάρχει ρινική αντήχηση κατά την διάρκεια της παραγωγής μη ρινικών (στοματικών) ήχων. Η υπορινικότητα παρουσιάζεται, όταν υπάρχει μια μείωση στην φυσιολογική ρινική αντήχηση κατά την διάρκεια της ομιλίας, λόγω μιας παρεμπόδισης στον ρινοφάρυγγα ή στην ρινική κοιλότητα. Η αντήχηση αδιεξόδου, όπως και η υπορινικότητα, οφείλεται σε απόφραξη και παρουσιάζεται, όταν η μετάδοση της ακουστικής ενέργειας μπλοκάρεται σε ένα αδιέξοδο χώρο με μόνο μια είσοδο και καμία έξοδο. Η μικτή αντήχηση είναι ένας συνδυασμός οποιουδήποτε από τους προαναφερθείς τύπους αντήχησης. Η υπερωοφαρυγγική δυσλειτουργία (ή ακόμα και ένα στοματορινικό συρίγγιο) μπορεί να επηρεάσει την ομιλία με πολλούς, άλλους τρόπους.

 

Θεραπεία Διαταραχών Αντήχησης

Τα ομιλητικά χαρακτηριστικά που είναι το αποτέλεσμα μιας δομικής ανωμαλίας, παρά μαθημένες, μη φυσιολογικές αρθρωτικές συμπεριφορές, αναφέρονται ως υποχρεωτικά λάθη. Αντίθετα, οι αρθρωτικές παραγωγές, οι οποίες δεν είναι άμεσο αποτέλεσμα της υπερωοφαρυγγικής δυσλειτουργίας, αλλά είναι η αντίδραση του ατόμου σε αυτή τη δυσλειτουργία αναφέρονται ως αντισταθμιστικά λάθη. Οι αντισταθμιστικές αρθρωτικές παραγωγές αναπτύσσονται, συχνά, από το άτομο, ως αντίδραση στην ανεπαρκή ενδοστοματική πίεση του αέρα για φυσιολογική άρθρωση. Τα αντισταθμιστικά χαρακτηριστικά είναι υπό τον έλεγχο του ασθενούς και μπορούν, επομένως, να τροποποιηθούν με λογοθεραπεία. Αντίθετα, τα υποχρεωτικά λάθη είναι, το αποτέλεσμα μιας ανώμαλης δομής και απαιτούν, αρχικά, χειρουργική ή προσθετική παρέμβαση για επιδιόρθωση. Ο λογοπαθολόγος χρειάζεται να έχει επαρκείς γνώσεις σχετικά με τις επιδράσεις της υπερωοφαρυγγικής δυσλειτουργίας στην ομιλία, ώστε να αντιμετωπίσει αυτές τις διαταραχές κατάλληλα.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.

bottom of page