ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΑΚΟΟΛΟΓΙΑΣ
Ποιοτικές Υπηρεσίες για Παιδιά και Ενήλικες
ΠΡΟΛΗΨΗ - ΔΙΑΓΝΩΣΗ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Ερωτηματολόγιο Αυτοαξιολόγησης για Χρήστες Ακουστικών Ενισχυτικών Συστημάτων
Το όφελος χρήσης ακουστικής βοήθειας, π.χ. από ακουστικά βαρηκοΐας, μπορεί να οριστεί ως η διαφορά στην επίδοση με ή χωρίς ενίσχυση. Η εκτίμηση των αποτελεσμάτων χρήσης ακουστικών βοηθημάτων μπορεί να γίνει αντικειμενικά ή υποκειμενικά:
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ
1. Ουδός Αναγνώρισης Ομιλίας.
•Χωρίς Ενίσχυση – Με Ενίσχυση.
•Ησυχία και Παρουσία Θορύβου.
2. Στάθμη Αναγνώρισης Ομιλίας.
•Χωρίς Ενίσχυση – Με Ενίσχυση.
•Ησυχία και Παρουσία Θορύβου.
3. Μέτρηση Κέρδους.
•Χωρίς Ενίσχυση – Με Ενίσχυση.
ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ
Με την Χρήση Μέτρων Αυτοαξιολόγησης.
(Μέτρηση Εμπειριών Πραγματικού Κόσμου).
Επειδή οι αντικειμενικές μετρήσεις ολοκληρώνονται με τη χρήση ενός προκαθορισμένου προτύπου, είναι σχεδόν αποκλειστικά δοκιμασίες που λαμβάνουν χώρα μέσα στο εργαστήριο. Δυστυχώς, πολλές από τις εμπειρίες του πραγματικού κόσμου δεν μπορούν να αξιολογηθούν επαρκώς σε εργαστηριακές συνθήκες. Επίσης, η τεκμηριωμένη πρακτική απαιτεί από τους κλινικούς να αποδείξουν ότι οι εφαρμογές των ακουστικών βοηθημάτων παρέχουν οφέλη σε πραγματικές συνθήκες. Ακόμη, μια άλλη ξεχωριστή διάσταση της έκβασης ενίσχυσης της ακοής, είναι η ικανοποίηση. Η ικανοποίηση διαφέρει από το όφελος, διότι η ικανοποίηση δεν είναι αναγκαστικά βασισμένη στις επιδόσεις. Για παράδειγμα, ένας χρήστης ακουστικών βαρηκοΐας μπορεί να έχει ένα σημαντικό βαθμό ωφέλειας, όπως μετράται με διάφορες αντικειμενικές δοκιμασίες, αλλά να αναφέρει δυσαρέσκεια, όπως μετράται σε μια κλίμακα ικανοποίησης. Επομένως, οι υποκειμενικές μετρήσεις είναι πολύ χρήσιμες για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων σε πραγματικές συνθήκες.
Βέβαια, αν και οι εργαστηριακές μετρήσεις δεν αντικατοπτρίζουν το όφελος από τον πραγματικό κόσμο, σίγουρα έχουν τη θέση τους στην κλινική άσκηση. Εναπόκειται στον κλινικό να χρησιμοποιήσει και τις δύο μετρήσεις, αντικειμενικές και υποκειμενικές, για τον καθορισμό των πολλαπλών διαστάσεων της έκβασης χρήσης ακουστικών βοηθημάτων.
Σήμερα, όσον αφορά τις εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων χρήσης ακουστικών βοηθημάτων σε πραγματικές συνθήκες, το μόνο που γίνεται είναι οι ανεπίσημες συζητήσεις με τον ακοοπροθετιστή χωρίς σχεδόν καμία επίσημη τεκμηρίωση. Μέχρι πρόσφατα, δεν υπήρχε στην ελληνική γλώσσα κανένα υλικό αυτοαναφοράς των αποτελεσμάτων από χρήστες ακουστικών βοηθημάτων. Για το σκοπό αυτό, αναπτύχθηκε ένα ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης στην ελληνική γλώσσα, ως ένα επίσημο εργαλείο υποκειμενικής αξιολόγησης των αποτελεσμάτων από χρήστες ακουστικών βοηθητικών συσκευών (Trimmis et al, 2020). Το ερωτηματολόγιο αυτό είναι ένα εργαλείο τεκμηριωμένης πρακτικής στην εφαρμογή ακουστικών βαρηκοϊας και θα πρέπει να χρησιμοποιείται από όλους τους επαγγελματίες που ασχολούνται με την εφαρμογή ακουστικών βοηθημάτων.
Για περισσότερες πληροφορίες ή για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.