ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΑΚΟΟΛΟΓΙΑΣ
Ποιοτικές Υπηρεσίες για Παιδιά και Ενήλικες
ΠΡΟΛΗΨΗ - ΔΙΑΓΝΩΣΗ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Τι είναι οι Μαθησιακές Δυσκολίες - Ορισμός
Ο όρος «μαθησιακές δυσκολίες» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια μεγάλη ομάδα διαταραχών οι οποίες μειώνουν τις ικανότητες της μάθησης. Συχνά χρησιμοποιείται ως συνώνυμος προς τους όρους «μαθησιακή διαταραχή» και «σχολικές δυσκολίες». Οι μαθησιακές δυσκολίες είναι ένας ευρύς όρος, ο οποίος μπορεί να αναφέρεται σε πολύ διαφορετικές συνθήκες όπως: δυσλειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, διαταραχές αντίληψης, δυσλεξία, αναπτυξιακές διαταραχές κ.α.. Πρόκειται για έναν πολύ γενικό όρο που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα αιτιολογιών, συμπτωμάτων, θεραπευτικών μεθόδων και αποτελεσμάτων. Μερικά παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν μόνο μια συγκεκριμένη μαθησιακή δυσκολία που επηρεάζει λίγο την μαθηση τους, ενώ άλλα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν περισσότερες δυσκολίες, οι οποίες είναι δύσκολο να εντοπιστούν διότι παρουσιάζονται με διάφορες μορφές αλλά και με κοινή συμπτωματολογία.
Σύμφωνα πάντως με έναν ευρέως αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα ορισμό, "οι μαθησιακές δυσκολίες είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε μια ανομοιογενή ομάδα διαταραχών οι οποίες εκδηλώνονται με σημαντικές δυσκολίες στην πρόσκτηση και χρήση ικανοτήτων ακρόασης, ομιλίας, ανάγνωσης, γραφής, συλλογισμού ή μαθηματικών ικανοτήτων. Οι διαταραχές αυτές είναι εγγενείς στο άτομο και αποδίδονται σε δυσλειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και μπορεί να υπάρχουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Προβλήματα σε συμπεριφορές αυτοελέγχου, κοινωνικής αντίληψης και κοινωνικής αλληλεπίδρασης μπορεί να συνυπάρχουν με τις μαθησιακές δυσκολίες, αλλά δεν συνιστούν από μόνα τους μαθησιακές δυσκολίες. Αν και οι μαθησιακές δυσκολίες μπορεί να εμφανίζονται μαζί με άλλες καταστάσεις μειονεξίας (πχ. αισθητηριακή βλάβη, νοητική καθυστέρηση, σοβαρή συναισθηματική διαταραχή) ή με εξωτερικές επιδράσεις, όπως οι πολιτισμικές διαφορές, η ανεπαρκής ή ακατάλληλη διδασκαλία, δεν είναι το άμεσο αποτέλεσμα αυτών των καταστάσεων ή επιδράσεων" (Hammill, 1990).
Στη σχολική ηλικία το εύρος των μαθησιακών δυσκολιών είναι πολυποίκιλο διότι η σχολική μάθηση είναι μια πολύπλευρη δραστηριότητα. Αν και κάθε μαθησιακή διαταραχή έχει σχεδόν έναν εξατομικευμένο χαρακτήρα, εντούτοις είναι δυνατή μια απλή κατηγοριοποίηση των διάφορων τύπων μαθησιακών δυσκολιών σε τρεις βασικές κατηγορίες. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθησιακές δυσκολίες ταξινομούνται σε:
-
Δυσκολίες με τον λόγο και την ομιλία. Πρόκειται για δυσκολίες στον δεκτικό (κατανόηση) και στον εκφραστικό (προφορικό) λόγο. Μπορεί να αφορούν διαταραχές στην παραγωγή ομιλητικών ήχων (άρθρωση), στην σημασιολογία, τη μετατροπή ιδεών σε λόγο (έκφραση) ή την κατανόηση των λεγομένων του συνομιλητή.
-
Δυσκολίες με τον γραπτό λόγο. Εδώ συμπεριλαμβάνεται η "δυσλεξία" που αναφέρεται και ως "ειδική μαθησιακή δυσκολία" και συχνά χρησιμοποιείται καταχρηστικά αντί του όρου "μαθησιακές δυσκολίες". Οι δυσκολίες στον γραπτό λόγο αφορούν προβλήματα με την κωδικοποίηση και αποκωδικοποίηση του γραπτού λόγου, προβλήματα ορθογραφίας και γενικότερα προβλήματα στην παραγωγή γραπτού λόγου.
-
Δυσκολίες με τα μαθηματικά. Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν δυσκολίες που αφορούν στην αναγνώριση αριθμών και μαθηματικών συμβόλων, στην κατανόηση αφηρημένων μαθηματικών εννοιών και στην επίλυση μαθηματικών προβλημάτων.
Οι μαθησιακές δυσκολίες είναι σήμερα μια σχολική πραγματικότητα που δεν είναι ακόμα επιστημονικά προσδιορισμένη ως προς την καταλληλότερη μέθοδο ανιμετώπισης. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για τις μαθησιακές δυσκολίες. Το ζήτημα σχετικά με ποια ή ποιές μέθοδοι θεωρούνται καταλληλότερες για την αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών αποτελεί σημείο έντονων αμφισβητήσεων.
Για περισσότερες πληροφορίες ή για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.