top of page

Πρώιμη Αντιμετώπιση Μαθησιακών Δυσκολιών

Η εκπαίδευση των ικανοτήτων αλφαβητισμού πρέπει να ξεκινήσει πρώιμα, κατά την προσχολική ηλικία, ώστε να αποκτήσουν τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο εμφάνισης μαθησιακών δυσκολιών, τα απαραίτητα εφόδια που θα τα προετοιμάσουν για την εκπαίδευση της ανάγνωσης και γραφής ώστε να ακολουθήσουν το σχολικό πρόγραμμα χωρίς δυσκολίες. Βέβαια, η εκπαίδευση του αλφαβητισμού δεν περιορίζεται μόνο σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Τα μεγαλύτερα παιδιά και ιδιαίτερα όσα παρουσιάζουν διαταραχές λόγου και ομιλίας χρειάζονται επίσης παρέμβαση.

 

Οι διάφορες δραστηριότητες παρέμβασης πρέπει να είναι κατάλληλες για την ηλικία και το βαθμό λειτουργικότητας του παιδιού. Επίσης, οι δραστηριότητες εκπαίδευσης πρέπει να είναι κατάλληλες για το γλωσσικό και πολιτιστικό υπόβαθρο του παιδιού. Όλες οι πρακτικές παρέμβασης πρέπει να βασίζονται σε επιστημονικές ενδείξεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται τεκμηριωμένες πρακτικές εκπαίδευσης, δηλαδή πρακτικές που έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικές σε καλά σχεδιασμένες ερευνητικές μελέτες.

Πρώιμη Αντιμετώπιση Μαθησιακών Δυσκολιών. Φωνολογική Επίγνωση.

Η εκπαίδευση είναι πιο αποτελεσματική όταν οι ειδικοί συνεργάζονται μεταξύ τους και με την οικογένεια ώστε να παρέχουν στα παιδιά υψηλής ποιότητας εκπαίδευση. Ο βασικός ρόλος του λογοπαθολογου είναι η παροχή οδηγιών και η θεραπευτική παρέμβαση για τα παιδιά με προσδιοριμένες επικοινωνιακές διαταραχές. Διάφοροι τομείς του αλφαβητισμού μπορούν να αποτελέσουν θεραπευτικούς στόχους για την κατάκτηση των αντίστοιχων δεξιοτήτων από τα παιδιά. Πχ διάφορες πλευρές της ανάπτυξης του προφορικού λόγου είναι σημαντικές για την κατάκτηση των δεξιοτήτων ανάγνωσης και γραφής. Μεταξύ των πιο σημαντικών είναι η φωνολογική επίγνωση και το λεξιλόγιο.

 

Η φωνολογική επίγνωση, η οποία περιλαμβάνει τον χειρισμό της ηχητικής δομής του προφορικού λόγου, δίνει την δυνατότητα στα παιδιά να καταλάβουν ότι τα γράμματα αντιστοιχούν σε ήχους, το οποίο με την σειρά του βοηθά στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων συλλαβισμού. Τα παιδιά με χαμηλή επίδοση σε ασκήσεις φωνολογικής επίγνωσης δυσκολεύονται με την ανάγνωση. Επομένως, ο έλεγχος των ήχων από τα παιδιά σε επίπεδο φωνήματος (φωνημική επίγνωση) είναι ιδιαίτερα προφητικός για τις δεξιότητες αποκωδικοποίησης και συλλαβισμού. Παιδιά και έφηβοι με γλωσσικές με μαθησιακές διαταραχές παρουσιάζουν σημαντική δυσκολία στις ασκήσεις φωνημικής επίγνωσης.

 

Το λεξιλόγιο του παιδιού έχει άμεσες επιπτώσεις στην ανάπτυξη τόσο του προφορικού, όσο και του γραπτού λόγου. Επηρεάζει την ικανότητα αποκωδικοποίησης του γραπτού λόγου (ανάγνωση) αλλά και την κατανόηση. Το μέγεθος του λεξιλογίου κατά την διάρκεια της νηπιακής ηλικίας φαίνεται να σχετίζεται με την ικανότητα ενός παιδιού, να αποκωδικοποιεί με ακρίβεια μεμονωμένες λέξεις, στην πρώτη και την δευτέρα δημοτικού. Μόλις ένα παιδί φτάσει στις μεσαίες τάξεις του δημοτικού, το επίκεντρο της ανάγνωσης απομακρύνεται από την αποκωδικοποίηση ή την λεκτική αναγνώριση, και το μέγεθος του λεξιλογίου γίνεται προάγγελος της δεξιότητας κατανόησης της ανάγνωσης Πολλά παιδιά με διαταραχές λόγου παρουσιάζουν δυσκολία στην εκμάθηση νέων λέξεων αλλά και στην διατήρηση της σημασιολογίας των λέξεων. Οι λεξιλογικές ανεπάρκειες που παρουσιάζουν τα παιδιά διευρύνονται με το χρόνο καθώς αυτά τα παιδιά δυσκολεύονται με την ανάγνωση και επομένως, αποτυγχάνουν να μάθουν νέες λέξεις από γραπτά κείμενα. Είναι αξιοσημείωτο ότι, οι ελλείψεις στο λεξιλόγιο και στην ανάκτηση λέξεων είναι μεταξύ των πιο συνηθισμένων χαρακτηριστικών γλωσσικής διαταραχής στην παιδική και εφηβική ηλικία.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.

bottom of page