ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΑΚΟΟΛΟΓΙΑΣ
Ποιοτικές Υπηρεσίες για Παιδιά και Ενήλικες
ΠΡΟΛΗΨΗ - ΔΙΑΓΝΩΣΗ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Δυσλεξία
Στην Ελλάδα, όπως και σε μερικές άλλες χώρες, ο όρος "Δυσλεξία" συχνά αναφέρεται στο φάσμα των μαθησιακών δυσκολιών, ενώ στην πραγματικότητα είναι μια μορφή μαθησιακής δυσκολίας η οποία παρατηρείται σε όλους τους πολιτισμούς που έχουν γραπτή γλώσσα και δεν έχει σχέση με τη νοητική καθυστέρηση. Η δυσλεξία παρουσιάζει μια απόκλιση μεταξύ ενός φυσιολογικού/ψηλού αποτελέσματος στα τεστ νοημοσύνης και των χαμηλών αποτελεσμάτων στα τεστ ανάγνωσης/ορθογραφίας. Η παγκόσμια ομοσπονδία της νευρολογίας καθορίζει τη δυσλεξία ως "διαταραχή που φανερώνεται από τις δυσκολίες στην εκμάθηση της ανάγνωσης, παρά την επαρκή νοημοσύνη και τις κοινωνικές και πολιτιστικές ευκαιρίες του ατόμου".
Τι είναι η Δυσλεξία
Στην πραγματικότητα η δυσλεξία δεν είναι αυστηρά και μόνο μια διαταραχή ανάγνωσης που χαρακτηρίζεται από αντιστροφές. Είναι ένα σύνδρομο πολλών και ποικίλων συμπτωμάτων που έχει επιπτώσεις σε εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες. Τα δυσλεξικά άτομα παρουσιάζουν κάποιες βασικές ενδείξεις δυσκολιών, όπως καθυστέρηση στη μάθηση της ανάγνωσης, σοβαρά προβλήματα στην ορθογραφία, δυσκολίες στον γραπτό λόγo και δυσκολίες στα μαθηματικά. Όσον αφορα τις δυσκολίες στην μάθηση της ανάγνωσης, το δυσλεξικό άτομο μπορεί να παρουσιάσει δυσκολίες τόσο στην αναγνωστική δεξιότητα (αποκωδικοποίηση συμβόλων) όσο και στην κατανόηση των όσων διαβάζει.
Συχνά, τα δυσλεκτικά άτομα αντιμετωπίζουν πρόβλημα δυσκολίας ή ανικανότητα στην ακουστική διάκριση φθόγγων, με αποτέλεσμα τα άτομα αυτά να δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν φθόγγους που μοιάζουν ηχητικά μεταξύ τους. Η δυσλεξία μπορεί επίσης να εκδηλώνεται και ως αδυναμία οπτικής αντίληψης με αποτέλεσμα τα δυσλεκτικά άτομα να μη μπορούν να συγκρατήσουν στη μνήμη τους τις λεπτές διαφορές μεταξύ μερικών γραμμάτων, αριθμών ή σχημάτων.
Αντιμετώπιση της Δυσλεξίας
Αν και κατά καιρούς έχουν προταθεί διάφορες προσεγγίσεις αντιμετώπισης της δυσλεξίας, η επιστημονική κοινότητα δεν δείχνει να έχει καταλήξει σε κάποια από αυτές. Η δυσλεξία δεν θεραπεύεται αλλα αντιμετωπίζεται. Το δυσλεξικό άτομο μαθαίνει να ζει με τη δυσλεξία καλλιεργώντας εναλλακτικούς τρόπους μάθησης.
Το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση της δυσλεξίας είναι η κατάλληλη αξιολόγηση. Διαθέτοντας τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης, ο εκπαιδευτικός μπορεί να προσαρμόσει το διδακτικό του πρόγραμμα στις ειδικές μαθησιακές ανάγκες του παιδιού. Τόσο η Δυσλεξία, όσο και οι άλλες μορφές Μαθησιακών Δυσκολιών αντιμετωπίζονται σωστά, μόνο με την εφαρμογή εξατομικευμένης διδασκαλίας,η οποία πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε παιδιού.
Τα παιδιά με δυσλεξία αντιμετωπίζουν αρκετή δυσκολία στη διαδικασία της μάθησης με τον συμβατικό τρόπο διδασκαλίας. Όσο πιο νωρίς διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί η δυσλεξία, τόσο πιο επιτυχής η διαδικασία της μάθησης για αυτά τα παιδιά.
Για περισσότερες πληροφορίες ή για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.