ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΑΚΟΟΛΟΓΙΑΣ
Ποιοτικές Υπηρεσίες για Παιδιά και Ενήλικες
ΠΡΟΛΗΨΗ - ΔΙΑΓΝΩΣΗ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Ακουστικά Βαρηκοΐας
Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή αντιμετώπισης για την βελτίωση της επικοινωνίας σε παιδιά και ενηλίκους με διαταραχή ακοής. Τα πρώτα ακουστικά βοηθήματα ήταν μεγάλα και ογκώδη, με αποτέλεσμα να μην είναι φορητά. Αυτά τα επιτραπέζια ηλεκτρικά βοηθήματα, συχνά, χρησιμοποιούνταν μόνο σε εκπαιδευτικά πλαίσια, όπου ο εκπαιδευτικός και οι μαθητές κάθονταν γύρω από ένα κοινό τραπέζι. Τα πρώτα φορητά βοηθήματα δεν ήταν καμία ιδιαίτερη βελτίωση, σε σχέση με τις επιτραπέζιες συσκευές. Εγκλείονταν σε μεγάλες θήκες, οι οποίες έπρεπε να συγκρατούνται στο σώμα. Με την πάροδο του χρόνου, τα ακουστικά βοηθήματα έχουν γίνει μικρότερα, έτσι που τώρα είναι εφικτή η χρήση ενός ακουστικού βοηθήματος που είναι εντελώς αόρατο, εκτός και εάν κάποιος κοιτάξει απευθείας μέσα στο αυτί. Πιθανόν, ο βασικός παράγοντας, ο οποίος ώθησε προς την σμίκρυνση των ακουστικών βαρηκοΐας , είναι οι αισθητικές ανησυχίες από την πλευρά των χρηστών.
Σήμερα, δύο βασικές τάσεις υπάρχουν στον μοντέρνο σχεδιασμό ακουστικού βοηθήματος: η σμίκρυνση και η ενισχυμένη επεξεργασία σήματος. Τα σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας, είναι εξελιγμένα και βασίζονται, κυρίως, σε ψηφιακή και υπολογιστικά-βασιζόμενη τεχνολογία. Βέβαια, τα ακουστικά βαρηκοΐας δεν είναι η μόνη τεχνολογία, που είναι διαθέσιμη για την βελτίωση της επικοινωνιακής λειτουργίας σε παιδιά και ενήλικους. Ορισμένοι ασθενείς δεν είναι υποψήφιοι για ακουστικά βαρηκοΐας, λόγω της σοβαρότητας της βαρηκοΐας τους. Τα κοχλιακά εμφυτεύματα είναι μια επιλογή για παιδιά ή ενηλίκους με πολύ σοβαρή βαρηκοΐα, οι οποίοι δεν μπορούν να βοηθηθούν επαρκώς με ακουστικά βαρηκοΐας.
Όλα τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι επεξεργαστές σήματος και ανεξαρτήτου τεχνολογίας ή τύπου, αποτελούνται από τα ακόλουθα βασικά συστατικά: Μικρόφωνο, Ενισχυτής, Δέκτης και Μπαταρία. Το μικρόφωνο περισυλλέγει το ακουστικό σήμα από το περιβάλλον και το μετατρέπει σε ένα ηλεκτρικό σήμα. Το ηλεκτρικό σήμα, έπειτα, περνά στον ενισχυτή, όπου το σήμα ενισχύεται επιλεκτικά. Για παράδειγμα, μόνο οι υψηλές συχνότητες ενός σήματος μπορούν να ενισχυθούν. Από τον ενισχυτή, το επεξεργασμένο ηλεκτρικό σήμα περνά στον δέκτη. Ο δέκτης μετατρέπει το επεξεργασμένο ηλεκτρικό σήμα πάλι σε ακουστική ενέργεια, η οποία τελικά παρουσιάζεται στο αυτί. Πρόσθετα στα παραπάνω βασικά τμήματα, τα ακουστικά βαρηκοΐας περιλαμβάνουν πρόσθετα χαρακτηριστικά. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ακουστικά βαρηκοΐας επισκεφτείτε τις παρακάτω σελίδες.