ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΑΚΟΟΛΟΓΙΑΣ
Ποιοτικές Υπηρεσίες για Παιδιά και Ενήλικες
ΠΡΟΛΗΨΗ - ΔΙΑΓΝΩΣΗ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Δεξιότητες Ανάγνωσης και Γραφής - Αλφαβητισμός
Ο αλφαβητισμός αναφέρεται παραδοσιακά στις ικανότητες ανάγνωσης και γραφής. Σήμερα, η έννοια του όρου έχει επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει και τις ικανότητες χρήσης του λόγου, των αριθμών και άλλων μέσων για την κατανόηση και χρήση των κυρίαρχων συστημάτων συμβολισμού ενός πολιτισμού.
Κατά τη διάρκεια της πρώιμης ανάπτυξης της ομιλίας και του λόγου, μαθαίνουμε δεξιότητες, οι οποίες είναι σημαντικές για την ανάπτυξη του αλφαβητισμού. Οι περισσότερες δυσκολίες στον αλφαβητισμό έχουν τις ρίζες τους στην προσχολική ηλικία, πριν τα παιδιά ξεκινήσουν την επίσημη εκπαίδευση στην ανάγνωση και γραφή. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του αλφαβητισμού (Πχ, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, το γλωσσολογικό/πολιτιστικό υπόβαθρο στο οποίο μεγαλώνει ένα παιδί, το περιβάλλον αλφαβητισμού στο σπίτι, και το οικογενειακό ιστορικό γλωσσικών ή μαθησιακών δυσκολιών).
Ο προφορικός λόγος εξυπηρετεί ως βάση για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων ανάγνωσης και γραφής, ξεκινώντας με μία περίοδο, η οποία είναι γνωστή ως αναδυόμενος αλφαβητισμός και η οποία εκτείνεται από την γέννηση έως την προσχολική ηλικία. Ο αναδυόμενος αλφαβητισμός είναι η αυξανόμενη επίγνωση του παιδιού σχετικά με τον κόσμο των γραπτών και η κατανόηση των λειτουργιών του αλφαβητισμού. Κατά την προσχολική ηλικία, τα παιδιά αναπτύσσουν θεμελιώδεις γνώσεις σχετικά με τα γραπτά, μέσω καθημερινών εμπειριών, που προκύπτουν φυσικά, στο σπίτι τους και στα περιβάλλοντα φύλαξης/παιδικών σταθμών. Αυτές οι εμπειρίες τα προετοιμάζουν για την επίσημη εκπαίδευση αλφαβητισμού (τη μάθηση της ανάγνωσης και της γραφής), που ξεκινά στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Για αυτό το λόγο, οι δεξιότητες αναδυόμενου αλφαβητισμού θεωρούνται ως αναπτυξιακοί προάγγελοι για την επίτευξη επιδέξιας ανάγνωσης και γραφής από τα παιδιά.
Μερικά πρώιμα στοιχεία που μπορεί να υποδηλώνουν μελλοντική δυσκολία με την ανάγνωση και γραφή περιλαμβάνουν επίμονη μωρουδίστικη ομιλία, απουσία ενδιαφέροντος για παιδικά τραγουδάκια (παιδικές ρίμες) ή για από κοινού ανάγνωση παιδικών βιβλίων, δυσκολία στην κατανόηση απλών εντολών, δυσκολία στην εκμάθηση της ονομασίας των γραμμάτων, καθώς και δυσκολία στην αναγνώριση γραμμάτων στο όνομα του παιδιού. Η ικανότητα προσδιορισμού της ονομασίας και αντιστοιχίας ήχου-συμβόλου των γραμμάτων στο νηπιαγωγείο συνδέεται στενά με την μετέπειτα επιτυχία στην ανάγνωση.
Τα παιδιά με καθυστερημένη γλωσσική ανάπτυξη στην προσχολική ηλικία έχουν μία σημαντικά υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης δυσκολιών ανάγνωσης και γραφής από τα παιδιά χωρίς γλωσσικές διαταραχές. Πχ, το λεξιλόγιο ενός παιδιού είναι βασικό θεμέλιο του αλφαβητισμού και έχει άμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανάπτυξη του προφορικού και γραπτού λόγου.
Γενικά, τα παιδιά με επικοινωνιακές διαταραχές είναι πιο πιθανό να δυσκολεύονται με τις δεξιότητες αλφαβητισμού. Συχνά, έχουν χαμηλή επίδοση στο σχολείο, έχουν προβλήματα στην ανάγνωση και δυσκολία στην κατανόηση και την έκφραση του λόγου.
Οι ενήλικοι μπορούν, επίσης, να έχουν προβλήματα αλφαβητισμού. Ορισμένοι ενήλικοι συνεχίζουν να δυσκολεύονται με την ανάγνωση και τη γραφή, από τα παιδικά τους χρόνια. Άλλοι έχουν δυσκολίες στη ανάγνωση και τη γραφή έπειτα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή μια κρανιακή κάκωση.
Για περισσότερες πληροφορίες ή για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.