ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ & ΑΚΟΟΛΟΓΙΑΣ
Ποιοτικές Υπηρεσίες για Παιδιά και Ενήλικες
ΠΡΟΛΗΨΗ - ΔΙΑΓΝΩΣΗ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Μαθησιακές Δυσκολίες - Αλφαβητισμός - Ο Ρόλος του Λογοπαθολόγου
Το πεδίο άσκησης επαγγέλματος των λογοπαθολόγων έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, για να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στα θέματα, που σχετίζονται με τον αλφαβητισμό. Κατά συνέπεια, το 2000, η American Speech-Language-Hearing Association (ASHA) ανέπτυξε μια δήλωση θέσης, οδηγίες και διάφορα, άλλα έγγραφα, για να αναφερθεί στους ρόλους και τις ευθύνες των λογοπαθολόγων στην παροχή υπηρεσιών σε παιδιά και εφήβους με δυσκολίες ανάγνωσης και γραφής. Αυτά τα έγγραφα υποδεικνύουν, με σαφήνεια, ότι οι λογοπαθολόγοι έχουν έναν σημαντικό και άμεσο ρόλο στην ανάπτυξη του αλφαβητισμού για παιδιά και εφήβους με διαταραχές επικοινωνίας και βασίζονται στους ακόλουθους συλλογισμούς:
-
Ο προφορικός λόγος είναι η βάση για την κατάκτηση της ανάγνωσης και της γραφής.
-
Υπάρχει μια αμοιβαία σχέση μεταξύ προφορικού και γραπτού λόγου, όπου το ένα δομεί πάνω στο άλλο.
-
Παιδιά και έφηβοι με ελλείψεις προφορικού λόγου, συχνά, έχουν δυσκολία στην κατάκτηση της ανάγνωσης και της γραφής (και το αντίστροφο).
-
Οι ελλείψεις σε γραφή και ανάγνωση μπορούν να αφορούν οποιοδήποτε από τα υποσυστήματα της γλώσσας: φωνολογία, μορφολογία, σύνταξη, σημασιολογία και πραγματολογία.
-
Οι λογοπαθολόγοι γνωρίζουν τα συνήθη και ασυνήθη πρότυπα γλωσσικής ανάπτυξης, και έχουν εμπειρία στην αξιολόγηση και την παρέμβαση σε παιδιά και εφήβους.
-
Η ανάπτυξη του αλφαβητισμού απαιτεί μία διεπιστημονική προσέγγιση, στην οποία οι λογοπαθολόγοι συνεργάζονται με άλλους επαγγελματίες, οικογένειες και μαθητές.
Οι οδηγίες της ASHA προσδιορίζουν, επίσης, τους διάφορους ρόλους και τις υπευθυνότητες, που μπορεί να αναλάβουν οι λογοπαθολόγοι, για να ενισχύσουν την ανάπτυξη του αλφαβητισμού. Αυτές περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε:
-
Πρόληψη: Προαγωγή ευκαιριών για συμμετοχή σε εμπειρίες προφορικού και γραπτού λόγου, που διευκολύνουν τον αλφαβητισμό (πχ., κοινή ανάγνωση βιβλίου, έκθεση σε αλφαβήτα/γράμματα, επίδειξη ανάγνωσης και γραφής από ενήλικο).
-
Προσδιορισμός: Παροχή ανιχνευτικής αξιολόγης/πρώιμου εντοπισμού παιδιών με κίνδυνο εμφάνισης για δυσκολίες ανάγνωσης και γραφής, ως αποτέλεσμα δυσκολιών στον προφορικό λόγο.
-
Αξιολόγηση: Αξιολόγηση ικανοτήτων ανάγνωσης και γραφής, σε σχέση με τις δεξιότητες προφορικού λόγου, χρησιμοποιώντας μια περιεκτική συστοιχία κανονιστικών και περιγραφικών μετρήσεων.
-
Παρέμβαση: Εφαρμογή τεκμηριωμένης εκπαίδευσης για διαταραχές ανάγνωσης και γραφής, με έμφαση στις αμφίδρομες σχέσεις μεταξύ προφορικού λόγου και αλφαβητισμού.
-
Άλλοι ρόλοι: Συνεργασία/υποστήριξη για αποτελεσματικές, γλωσσικά-βασιζόμενες πρακτικές αλφαβητισμού σε πλαίσια γενικής και ειδικής αγωγής, προαγωγή συμμετοχής της οικογένειας σε δραστηριότητες αλφαβητισμού, και προαγωγή βάσης γνώσεων, όσον αφορά τη σχέση μεταξύ προφορικού λόγου και αλφαβητισμού, μέσω κλινικής έρευνας και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης.