top of page

Εγκεφαλικό Επεισόδιο - Αφασία

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν π.χ. ένας θρόμβος, ένας όγκος ή μία ρήξη αρτηρίας προκαλεί την διακοπή αιμάτωσης σε κάποια περιοχή του εγκεφάλου. Αυτή η διακοπή της ροής του αίματος στερεί από τον εγκέφαλο το οξυγόνο που χρειάζεται και προκαλεί την νέκρωση εγκεφαλικών κυττάρων στην πληγείσα περιοχή. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι εγκεφαλικού επεισοδίου: το ισχαιμικό και το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο που παρέχει αίμα στον εγκέφαλο αποφράσσεται από ένα θρόμβο αίματος. Το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο σε ένα τμήμα του εγκεφάλου υπόκειται σε ρήξη, προκαλώντας αιμορραγία στον εγκέφαλο. Το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί ιατρικό επείγον. Η άμεση αντιμετώπιση του σώζει ζωές και μειώνει την αναπηρία.

Εγκεφαλικό Επεισόδιο. Αφασία.

Όταν τα εγκεφαλικά κύτταρα νεκρωθούν, η αντίστοιχη λειτουργία των τμημάτων του σώματος που ελέγχουν, εξασθενεί ή χάνεται. Ο εγκέφαλος αποτελείται από δύο ημισφαίρια. Το αριστερό ημισφαίριο ελέγχει την κίνηση της δεξιάς πλευράς του σώματος και το δεξί ημισφαίριο ελέγχει την αριστερή πλευρά του σώματος. Επομένως, βλάβη σε μια πλευρά του εγκεφάλου επηρεάζει την αντίθετη πλευρά του σώματος. Έτσι, εάν ένα άτομο παρουσιάζει δεξιά ημιπληγία ή πάρεση, μπορούμε να συμπεράνουμε βλάβη στο αριστερό ημισφαίριο.

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει παράλυση ή πάρεση, απώλεια αίσθησης, διαταραχές λόγου και ομιλίας, διαταραχές μνήμης και συλλογισμού, δυσκολίες κατάποσης, διαταραχές της όρασης και της οπτικής αντίληψης, κώμα, ακόμα και θάνατο. Π.χ., οι μύες των χειλιών και της γλώσσας μπορεί να είναι πιο αδύναμοι (δυσαρθρία) ή λιγότερο συντονισμένοι (απραξία). Η ομιλία μπορεί να μην είναι καθαρή. Οι μύες της αναπνοής μπορεί να είναι πιο αδύναμοι, επηρεάζοντας την ικανότητα του ασθενή να μιλά αρκετά δυνατά, ώστε να ακουστεί σε μια συζήτηση. Οι αδύναμοι μύες μπορεί, επίσης, να περιορίσουν την ικανότητα αποτελεσματικής μάσησης και κατάποσης (δυσφαγία). Μερικά άτομα μπορεί να χάσουν την ικανότητα αντίληψης του σχήματος καθημερινών αντικειμένων. Καποιοι άλλοι μπορεί να υποστούν απώλεια του μισού οπτικού πεδίου στον ένα ή στους δύο οφθαλμούς (ημιανοψία). Ορισμένα άτομα μπορεί να χάσουν την επίγνωση της ασθενούς πλευράς τους. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να έχουν δυσκολία στην ανάγνωση, επειδή βλέπουν μόνο τη μισή σελίδα ή μπορεί να ντύνουν μόνο μια πλευρά του σώματός τους, νομίζοντας ότι έχουν ντυθεί κανονικά.

Επίσης, οι επιζήσαντες ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, συχνά, εμφανίζουν, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια της ανάρρωσης, ακατάλληλα συναισθήματα και ακραίες διακυμάνσεις της διάθεσης. Μπορεί να γελούν, όταν κάτι δεν είναι αστείο ή να κλαίνε χωρίς εμφανή λόγο. Μπορεί να εκνευρίζονται πολύ με την ανικανότητά τους να επικοινωνούν αποτελεσματικά και αυτό μπορεί να τους οδηγήσει σε κατάθλιψη.

 

Τι είναι η αφασία;

Έπειτα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ορισμένα άτομα παρουσιάζουν γλωσσικές ανεπάρκειες (αφασία), οι οποίες εξασθενούν σημαντικά την ικανότητα της επικοινωνίας. Η σοβαρότητα των επικοινωνιακών δυσκολιών εξαρτάται από τον βαθμό και την θέση της βλάβης στον εγκέφαλο. Η αφασία είναι μια διαταραχή, η οποία προκαλείται από βλάβη σε περιοχές του εγκεφάλου, που εμπλέκονται στο λόγο και προκαλεί προβλήματα με την ομιλία, κατανόηση, ανάγνωση και γραφή. Βλάβη στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου προκαλεί αφασία για τους περισσότερους δεξιόχειρες και περίπου το 50% των αριστερόχειρων. Ασθενείς με βλάβη στις οπίσθιες περιοχές του αριστερού ημισφαιρίου μιλούν με ευχέρεια αλλά παρουσιάζουν δυσκολία με την κατανόηση. Αντίθετα, βλάβη στις εμπρόσθιες περιοχές δεν παρεμποδίζει την κατανόηση αλλά διαταράσσει την ευφράδη και καλά αρθρωμένη ομιλία. Τα άτομα με αφασία μπορεί να εμφανίζουν και άλλες διαταραχές, όπως δυσαρθρία, ή διαταραχές κατάποσης.

Ορισμένα άτομα με αφασία έχουν δυσκολία στην χρήση λέξεων και προτάσεων (εκφραστική αφασία). Ορισμένοι δυσκολεύονται να καταλάβουν τους άλλους (δεκτική αφασία). Άλλοι με αφασία έχουν δυσκολίες τόσο με τη χρήση, όσο και με την κατανόηση (ολική αφασία). Πολύ συχνά, ένα άτομο με αφασία έχει εκφραστικές και δεκτικές δυσκολίες, σε διαφορετικούς βαθμούς. Η αφασία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα με τον προφορικό λόγο (ομιλία και κατανόηση) και τον γραπτό λόγο (ανάγνωση και γραφή). Συνήθως, η ανάγνωση και η γραφή επηρεάζονται περισσότερο από την ομιλία και την κατανόηση. Ένα θεμελιώδες στοιχείο της αφασίας είναι κάποιο είδος δυσκολίας στην ανάκληση λέξεων. Η αφασία μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρή. Π.χ., ένα άτομο με ήπια αφασία μπορεί να είναι ικανό να συμμετέχει σε συζητήσεις, ενώ ένα άτομο με σοβαρή αφασία μπορεί να μην καταλαβαίνει τίποτα από όσα του λένε.

Η αφασία είναι μια διαταραχή, η οποία στην πραγματικότητα, δεν επηρεάζει μόνο το αφασικό άτομο, αλλά ολόκληρη την οικογένεια. Επομένως, η αποκατάσταση πρέπει να περιλαμβάνει και τα μέλη της οικογένειας. Η ανάρρωση είναι μεγαλύτερη και πιο θεαματική κατά την διάρκεια των πρώτων δύο-τριών μηνών μετά την εκδήλωση και επιβραδύνεται μετά τους έξι μήνες. Η λογοθεραπεία πρέπει να ξεκινά όσο το δυνατόν πιο νωρίς, ώστε να επωφελείται από την φυσική διεργασία της ανάρρωσης. Η θεραπεία σπάνια επιφέρει πλήρη ανάρρωση από την αφασία και το μεγαλύτερο κομμάτι της δουλειάς των κλινικών λογοπαθολόγων προσανατολίζεται στην μείωση των δυσκολιών ή στην εύρεση αντισταθμιστικών λύσεων ώστε να παρακαμφθούν οι γλωσσικές δεξιότητες οι οποίες έχουν επηρεαστεί από την αφασία.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.

bottom of page