top of page

Καρκίνος Στόματος Λάρυγγα - Λαρυγγεκτομή Επιπτώσεις στην Ομιλία

Καρκίνος Στόματος

Ο καρκίνος του στόματος είναι ένας κακοήθης όγκος, ο οποίος μπορεί να εντοπισθεί σε οποιοδήποτε μέρος της στοματικής κοιλότητας, η οποία καλύπτει μια μεγάλη επιφάνεια που ξεκινάει από τα χείλη, συνεχίζει στα ούλα και δόντια, το εσωτερικό από τα μάγουλα,  την γλώσσα, το έδαφος και την οροφή του στόματος. Οι επιπτώσεις του καρκίνου στην ομιλία, την μάσηση και την κατάποση εξαρτώνται από τη θέση και το μέγεθος του όγκου. Για παράδειγμα, η κίνηση των χειλιών μπορεί να περιοριστεί από ένα έλκος ή ένα εξόγκωμα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την ασαφή παραγωγή των ομιλητικών ήχων, που παράγονται με τα χείλη, όπως οι /p/, /b/ και /m/. Η περιορισμένη κίνηση των χειλιών μπορεί, επίσης, να προκαλέσει σιελόρροια. Ο καρκίνος της γλώσσας, που είναι και ο συνηθέστερος καρκίνος του στόματος, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με άλλους ομιλητικούς ήχους, όπως οι /l/ και /r/. Μπορεί, επίσης, να ελαττώσει την ικανότητα μετακίνησης του φαγητού μέσα στο στόμα ή την προώθηση του φαγητού προς τον φάρυγγα, κατά την διαδικασία της κατάποσης. Ένας όγκος στην οροφή του στόματος (υπερώα) ή στο φάρυγγα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την ρινικότητα της ομιλίας. Ο τακτικός έλεγχος του στόματος από τον οδοντίατρο, ιδίως αν καπνίζουμε ή καταναλώνουμε αλκοόλ, διασφαλίζει τον εντοπισμό του καρκίνου του στόματος σε πρώϊμο στάδιο.

Συνήθως η θεραπεία των νεοπλασιών του στόματος  είναι χειρουργική και ο στόχος της θεραπείας είναι να εξαφανίσει το πρόβλημα διατηρώντας παράλληλα ανέπαφες τις λειτουργίες της ομιλίας και της κατάποσης. Βέβαια, η έκβαση μετά το χειρουργείο εξαρτάται από τη θέση και το μέγεθος του καρκινικού όγκου. Άλλοι σημαντικοί παράγοντες περιλαμβάνουν το σύνολο του ιστού που αφαιρέθηκε, τη συχνότητα της λογοθεραπείας και το κίνητρο του ασθενή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επανορθωτική πλαστική χειρουργική ή η χρήση προσθετικών συσκευών μπορούν να επαναφέρουν την λειτουργικότητα του στόματος, κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα.

Η αξιολόγηση και θεραπεία από έναν λογοπαθολόγο είναι σημαντικές για την επαναφορά της καταληπτότητας της ομιλίας και των δεξιοτήτων κατάποσης.

 

Καρκίνος Λάρυγγα - Λαρυγγεκτομή

Ο καρκίνος του λάρυγγα είναι από τους συχνότερους καρκίνους στον άνθρωπο και εμφανίζεται όταν διαμορφώνονται καρκινικά (κακοήθη) κύτταρα στους ιστούς του λάρυγγα. Είναι συχνότερος στους άνδρες και σχεδόν πάντοτε οφείλεται στο κάπνισμα και στην κατανάλωση αλκοόλ. Τα συχνότερα συμπτώματα του καρκίνου του λάρυγγα είναι επίμονη βραχνάδα ή αλλαγή στη φωνή που εγκαθίσταται προοδευτικά, πόνος στην κατάποση, εξόγκωμα στο λαιμό, χρόνιος βήχας, ανεξήγητη απώλεια βάρους, αιμόπτυση κ.α.. Γενικά, οποιοδήποτε ενόχλημα στο λάρυγγα ή φάρυγγα που επιμένει περισσότερο από δύο εβδομάδες θα πρέπει να ελέγχεται από ωτορινολαρυγγολόγο ο οποίος θα εξετάσει το λαιμό σας με ένα ενδοσκόπιο, έναν σωλήνα με ένα ειδικό φως, για να δει τον λάρυγγά σας. Στη συνέχεια μπορεί να ληφθεί ένα μικρό κομμάτι ιστού από την περιοχή της βλάβης για εξέταση στο μικροσκόπιο (βιοψία) και σε ορισμένες περιπτώσεις να γίνει περαιτέρω έλεγχος με αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Ο καρκίνος του λάρυγγα εμφανίζεται τις περισσότερες φορές στις φωνητικές χορδές οι οποίες δονούνται και παράγουν ήχο, όταν ο αέρας από τους πνεύμονες κατευθύνεται ενάντια σε αυτές. Αυτός ο ήχος που παράγεται στον λάρυγγα τροποποιείται από τις αρθρωτικές κινήσεις, και αντηχεί στις κοιλότητες του φάρυγγα, της στοματικής και ρινικής κοιλότητας, με αποτέλεμα να διανορφώνεται σε ένα καταληπτό ομιλητικό σήμα. Επομένως, μπορούμε να θεωρήσουμε τον λάρυγγα ως την ηχητική πηγή της ομιλίας. Άρα, η προυπόθεση για ομιλία χωρίς τον λάρυγγα, είναι μια ηχητική πηγή η οποία να μπορεί να αντικαταστήσει τον λάρυγγα.

Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις του καρκίνου του λάρυγγα είναι ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία, μερική αφαίρεση του λάρυγγα (λαρυγγεκτομή) και ολική λαρυγγεκτομή. Συχνά, η ολική λαρυγγεκτομή, με ή χωρίς ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία, μπορεί να είναι η μόνη επιλογή για να σωθεί η ζωή του ατόμου. Περιστασιακά, η λαρυγγεκτομή μπορεί να οφείλεται και σε τραυματισμό. Κατά τη διάρκεια αυτής της επέμβασης, δημιουργείται χειρουργικά μια νέα οδός αναπνοής. Το τέλος της τραχείας συνδέεται με ένα άνοιγμα (στόμιο), που δημιουργείται χαμηλά, μπροστά στο λαιμό. Αντί να χρησιμοποιεί το στόμα και τη μύτη, το άτομο θα αναπνέει πλέον μέσω αυτού του ανοίγματος. Το αποτέλεσμα είναι μια πλήρης απώλεια της φωνής.

Μετά την λαρυγγεκτομή, υπάρχουν τρεις βασικές πηγές αντικατάστασης της πηγής του ήχου, ο τεχνητός λάρυγγας, η οισοφαγική ομιλία και η τραχειοοισοφαγική ομιλία μέ φωνητική προσθήκη μέσω χειρουργικής επέμβασης. Από αυτές τις τρεις επιλογές, η τραχειοοισοφαγική ομιλία ηχεί πιο φυσικά, ενώ ο τεχνητός λάρυγγας έχει τα λιγότερα ποσοστά φυσικότητας της ομιλίας. Βέβαια, οποιαδήποτε από τις παραπάνω μεθόδους μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική όταν χρησιμοποιείται κατάλληλα.

Ο λογοπαθολόγος θα αξιολογήσει και θα παρέχει την κατάλληλη λογοθεραπευτική παρέμβαση ανάλογα με την μέθοδο που είναι αποτελεσματικότερη για κάθε άτομο.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.

bottom of page