Κέντρο ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ και ΑΚΟΟΛΟΓΙΑΣ
Ποιοτικές Υπηρεσίες για Παιδιά και Ενήλικες
ΠΡΟΛΗΨΗ - ΔΙΑΓΝΩΣΗ - ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Διαταραχές Φώνησης
Οι διαταραχές φώνησης παρουσιάζονται σε άτομα όλων των ηλικιών και έχουν επιπτώσεις στην ομιλία και πιο συγκεκριμένα στο ύψος, την ηχηρότητα και ποιότητα της φωνής. Το ύψος της φωνής σχετίζεται με την συχνότητα δόνησης των φωνητικών χορδών. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός δονήσεων των φωνητικών χορδών, τόσο αυξάνει και η αντίληψη του ύψους της φωνής. Η ηχηρότητα της φωνής σχετίζεται με το εύρος του ηχητικού κύματος. Όσο μεγαλύτερο το εύρος, τόσο μεγαλύτερη η αντίληψη της ηχηρότητας. Η ποιότητα της φωνής σχετίζεται με τα χαρακτηριστικά μιας φωνής, που την διακρίνουν από μια άλλη φωνή, όταν και οι δύο έχουν το ίδιο ύψος και ηχηρότητα. Για παράδειγμα, η βραχνάδα ή υπερρινικότητα της φωνής αποτελούν αποκλίσεις στην ποιότητα της φωνής.
Κατηγορίες Διαταραχών Φώνησης
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες διαταραχών φώνησης, οι λειτουργικές διαταραχές στις οποίες δεν παρατηρείται κάποια πάθηση ή δομική ανωμαλία, οι οργανικές διαταραχές οι οποίες προκαλούνται από οργανική βλάβη, και οι νευρολογικές διαταραχές οι οποίες προκαλούνται από βλάβη είτε στο κεντρικό, είτε στο περιφερικό νευρικό σύστημα. Οι λειτουργικές διαταραχές φώνησης προκύπτουν από κακή χρήση φωνής ή ψυχογενείς παράγοντες. Ένα παράδειγμα λειτουργικής διαταραχής είναι η υπερβολική ή λανθασμένη χρήση του λαρυγγικού μηχανισμού που σχετίζεται με το άγχος. Ένας πολύποδας στις φωνητικές χορδές είναι μια περίπτωση οργανικής διαταραχής, ενώ η παράλυση μιας φωνητικής χορδής είναι ένα παράδειγμα νευρολογικής διαταραχής της φώνησης.
Γενικά, οι φωνητικές βλάβες με την μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης, είναι τα οζίδια, οι πολύποδες και οι κύστεις. Αυτές είναι κοινές καλοήθεις νεοπλασίες που προκαλούνται από τραυματισμό των φωνητικών χορδών ως αποτέλεσμα κακής χρήσης ή κατάχρησης της φωνής.
Αξιολόγηση της Φώνησης
Η σύγχρονη αξιολόγηση της λαρυγγικής δομής και λειτουργίας απαιτεί απεικονιστικές μεθόδους. Εδώ, σημαντική θέση έχει η ενδοσκόπηση με το εύκαμπτο ή το άκαμπτο ενδοσκόπιο. Η απεικόνιση επιτρέπει στον λογοπαθολόγο την οπτική καταγραφή της λαρυγγικής δομής. Όταν συνδυάζεται και με στροβοσκόπηση, επιτρέπει την καταγραφή και της λειτουργίας των φωνητικών χορδών. Επίσης, υπάρχουν όργανα τα οποία απεικονίζουν με ακρίβεια το ύψος (συχνότητα), την ηχηρότητα (ένταση), τη ροή της αναπνοής και ορισμένα στοχεία ποιότητας της ομιλίας για να βοηθήσουν τους κλινικούς στην διάγνωση, αλλά και στη θεραπεία. Η σύγκριση των μετρήσεων με την πάροδο του χρόνου επιτρέπει την παρουσίαση φωνητικής βελτίωσης ή υποτροπής τεκμηριώνοντας την αποτελεσματικότητα ή όχι της θεραπείας.
Θεραπεία Διαταραχών Φώνησης
Η θεραπεία των διαταραχών της φωνής προσανατολίζεται προς τους υποκείμενους παράγοντες που προκαλούν την διαταραχή και συνδυάζει τρεις ξεχωριστές αλλά αλληλένδετες διαδικασίες. Η πρώτη είναι η ιατρική προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει χειρουργική και φαρμακευτική παρέμβαση. Η δεύτερη είναι η περιβαλλοντική προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει την τροποποίηση των παραγόντων του περιβάλλοντος που προκαλούν βλάβες στις λαρυγγικές δομές. Τέλος, η τρίτη είναι η φωνητική εκπαίδευση, η οποία περιλαμβάνει διάφορες διαδικασίες που χρησιμοποιούνται από τον λογοπαθολόγο κατα την διάρκεια των συνεδριών λογοθεραπείας για την βελτίωση ή αποκατάσταση της φωνής.
Για περισσότερες πληροφορίες ή για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού, επικοινωνήστε μαζί μας.